Over de site

Deze website bevat een samenvatting van de informatie over de HOM in Zoetermeer vanuit het perspectief van partijen die kritisch over de HOM zijn. Verschillende partijen constateerden aan de hand van de onderzoeken* naar de HOM dat de economische gevolgen voor de detailhandel in de regio als gevolg van de mogelijke komst van de HOM negatief zullen zijn. Ook bestaande mode-, sport en schoenenwinkels in Zoetermeer zelf zullen op negatieve wijze getroffen worden door de HOM. Meer dan de helft van de winkels in het bestaande Stadshart van Zoetermeer bestaat uit dit soort winkels.

De negatieve effecten worden echter onderbelicht. Deze site is dan ook bedoeld om tegenwicht te bieden aan de gemeente Zoetermeer en projectontwikkelaar Provast die voortdurend de vermeende positieve effecten van de HOM benadrukken. Ook het andere, kritische geluid dat meer dan breed gedeeld wordt, moet ons inziens gehoord worden. Op deze site vindt u daarom achtergrondinformatie en nieuwsberichten over de HOM die kritisch over de HOM zijn, om te laten zien dat bepaald niet iedereen positief is. Wij wijzen u hierbij graag op het overzicht van alle bekende voor- en tegenstanders van de HOM. Wij vinden dat de grote hoeveelheid negatieve reacties in de besluitvorming een belangrijke rol moet spelen.

Omdat de website door een breed scala aan partijen is opgericht, is er voor gekozen om contact te laten verlopen via een contactformulier. Vragen komen dan binnen bij de partijen die er het beste op kunnen antwoorden. De site is opgezet door Dröge & van Drimmelen in opdracht van de samenwerkende partijen.

Achtergrond
In januari 2017 heeft de gemeenteraad van Zoetermeer stappen gezet met de plannen om de ‘Holland Outlet Mall’ (HOM) te realiseren. Dit factory outlet center zal op termijn een extra aanbod van ruim 31.000 vierkante meter detailhandel beslaan. Zoetermeer wil met de HOM ruim 6,5 miljoen bezoekers per jaar trekken (ter vergelijking: de Efteling haalt er 4,7 miljoen).

De gemeenteraad heeft met een kleine meerderheid ingestemd met het verder ontwikkelen aan de plannen voor de HOM. Zij zien economische kansen als gevolg van de komst van het outlet center. Bewoners, winkeliers, ondernemersverenigingen en regiogemeenten zijn tegen de komst van de HOM: Bij succes van de HOM worden bestaande mode-, sport- en schoenenwinkels in Zoetermeer en de regio volgens hard getroffen door deze grote concurrent. Bezoekers die hun euro’s uitgeven in de HOM, doen dat niet meer in winkels in de regio. Bij falen ontstaat volgens hen nieuwe winkelleegstand in zowel het bestaande ‘Stadshart’ van Zoetermeer als in het outlet center zelf.

De samenwerkende partijen (initiatiefnemers van deze site):
Ondernemersvereniging Waddinxveen (OPW)
Gouda Onderneemt
Bedrijfsleven Rijnland
Bewonersgroep DoeNietZoMall Zoetermeer
B.V. Beleggingsmaatschappij Stadscentrum Zoetermeer
Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda
Midden Holland Onderneemt
Bewonerscomité Hom!Nee
Vereniging Ondernemers Alphen VOA
Groene Hart Onderneemt
Unibail-Rodamco
Bakker Ammerlaan
Inretail
Detailhandel Nederland
Altera Vastgoed
Tiron
Regio Midden Holland

* Onderzoeken: Bureau Stedelijke Planning, DTNP

 

Contact

Back to Top